Fytotherapie / kruidengeneeswijze:
Het gebruik van geneeskrachtige kruiden, of fytotherapie zoals het officieel wordt genoemd, behoort tot de oudste geneeswijzen, die de mens tijdens zijn ontstaan op aarde heeft toegepast. En dat is niet zo gek: niets is natuurlijker dan het gebruik van de helende krachten van kruiden en planten om ons heen, om hun preventieve en geneeskrachtige werking bij aandoeningen en ziekten. Dieren in het wild, die ziek of gewond zijn geraakt, hebben nog steeds het ongelooflijk sterke instinct de juiste planten en kruiden te vinden en te eten, die hen helpen bij hun genezing.
De werking van kruiden, planten en plantendelen (zoals wortels, stengels, knoppen, vruchten) kan heel krachtig zijn. Naast dat men zich in de fytotherapie richt op specifieke klachten, beïnvloed het kruid het dier, behalve op materieel, lichamelijk niveau, ook psychisch en energetisch. Heilzame kruiden en planten bevatten stoffen die niet alleen het herstel van het lichaam stimuleren, maar ook een meer algehele, diepere werking hebben op de gesteldheid.
Er zijn verschillende vormen waarin kruiden toegediend kunnen worden: een kruidenmengsel, een poeder, een kruidenthee of een tinctuur (plantenaftreksel in alcohol).
Fytotherapie wordt vaak ten onrechte aangeduid met de term ‘homeopathie‘. Het zijn echter twee verschillende geneeswijzen, met ieder hun eigen unieke eigenschappen en werking.